Üst Sıralara Çıkmak ve Website Trafiğini Artırmak İçin SEO İpucu

İster küçük bir iş yeri isterse bir Fortune 500 şirketi işletin, işinizin başarısında SEO’nun oldukça önemli bir katkısı vardır. SEO stratejiniz hedef müşterilerinize kolaylıkla ulaşmanızı sağlar. Verilere göre internet kullanıcılarının %75’i arama sonuçlarında ilk sayfadan sonrakilere bakmamaktadır, dolayısıyla ilk sayfada yer almak kolay bir iş değildir.
Aşağıda, sitenizi gelecek müşterileriniz tarafından görülmesini sağlayacak ve website trafiğini artıracak 12 SEO ipucu yer almaktadır:

Hedef Odaklı Birincil ve İkincil Anahtar Kelimeler

Anahtar kelime araştırması herhangi bir kaliteli SEO stratejisinin temelidir. Anahtar kelimeleri etkin bir biçimde nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, internet sitenizin daha fazla insan tarafından ziyaret edilmesini sağlayacak içeriği geliştirebilirsiniz. Atılacak ilk adım, sayfanızın birincil ve ikincil anahtar kelimelerini tanımlamaktır.

Birincil anahtar kelimeniz içeriğinizin odak noktasıdır. Her sayfa için yalnızca bir adet birincil anahtar kelime belirlemeniz gerekir. Bu anahtar kelime sayfanızın neye odaklandığı, markanızın kimliği, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili olmalıdır.

İkincil anahtar kelimeleriniz ana temayı destekler. Muhtemelen bunlardan birkaçına sahip olacaksınız. Genellikle, birincil anahtar kelimeden daha granülerdir ve bir makalede yer alan alt başlıkları temsil eder. Bunların doğal bir biçimde içeriğinizde yer almasına çalışın, fakat buna uygun değilse bu kelimelerin yer alması için zorlamayın.

Kaliteli Orijinal İçerik Yazın

Kullanıcıların sayfanızı bulmasını ve ona geri dönmelerini istiyorsanız, orijinal, kapsamlı ve hep taze kalan kaliteli bir içeriğe ihtiyacınız var.

Orijinal içerik hitap ettiğiniz kişilere sizin benzersiz bir perspektife ve uzmanlığa sahip olduğunuzu gösterir ve sizinle ilişki kurmalarına yardımcı olur. Ayrıca, arama motoru algoritmaları, özellikle Google, benzersiz içeriği bulmaya yönelik tasarlanmıştır. Kaliteli bir SEO uygulayanların, orijinal ve güvenilir içerik sunanların aramaları artırmaları daha olasıdır.

İdeal olarak içeriğinizin kapsamlı olması gerekir. Bunun anlamı, bir kullanıcının konuyla ilgili bilmek istediği her şeyin cevabını sayfanızda bulması gerekir. Kapsamlı sayfalar o konuyla ilgili olarak sizin bir otorite olduğunuzu arama motorlarına göstermeye yardımcı olur.

Eskimeyen içeriğin uzun dönemli değeri vardır ki bu durum, konuyla ilgili olma ve uzun bir dönem boyunca trafik üretme anlamına gelir. İçerik pazarlaması, başka bir şeye odaklandığınızda sonuç üretmeye devam ettiği için size hediye anlamında bir niteliğe sahiptir.

Hep taze kalan içerik üretirken, önemli güncellemeler yapmaya ihtiyaç duymaksızın ziyaretçilerinize hangi konuların uzun dönemli fayda sağlayacağını düşünün. Dönemsel haber veya zamana duyarlı veri öykülerini vermekten kaçının. Bu sayfaların zamanla gündemden düşmesi olasıdır.

İçeriğinizi Arama Motorları İçin Formatlayın ve Aramada Öne Çıkan Snippet’leri Hedefleyin

Yazdığınız içeriğin iyi bir performans göstermesini istiyorsanız, ziyaretçilerinizin sordukları soruları cevapladığınızdan emin olun. Bunu yapmanın bir yolu öne çıkan snippet’leri hedeflemektir.

Öne çıkan snippet’ler Google’ın arama sonuçları sayfasının en üstünde görünür. Kullanıcıların sayfadan ayrılmasına gerek kalmadan sorularını cevaplamak amacıyla tasarlanmıştır. Numaralanan sonuçlardan önce ortaya çıktıkları için büyük oranda görülebilir, yardımcı olmakta ve organik trafiği çekmektedirler.

Sayfa Başlığını ve Meta Tanımını Optimize Edin

Sayfa başlığını ve meta tanımınız ziyaretçilerinizin göreceği belki de ilk şeydir. Yalnızca bunlar nedeniyle kullanıcılar sayfanıza girmeye veya ondan çıkmaya karar verebilirler. Bu kadar az kelimeyle bu husus çok fazla güç demektir, bu nedenle, bunların etkili olduklarından emin olun.

Sayfa basligi meta tanimi seo

Tipik olarak, internet adresiniz için her ne platform kullanıyorsanız kullanın sayfa başlığını ve meta tanımını düzenlemenin kolay bir yolunu bulun. Örneğin WordPress “SEO başlığı” ve “meta tanımı” etiketi olan iki kutu sunmaktadır.

Burada hatırlamak için birkaç ipucu bulunmaktadır:

1. Sayfa başlığınızı 30 ile 60 karakter arasında tutun.

2. Meta tanımınız 160 karakterden az olsun.

3. Hedef anahtar kelimenizi ekleyin.

4. Sayfanızın ne ile ilgili olduğunu ve onu neyin benzersiz kıldığını belirtin.

5. Her sayfa için sayfa başlığınızın ve meta tanımınızın benzersiz olduğundan emin olun.

Kısa ve Tanımlayıcı URL’ler Kullanın

URL yapınızı geliştirme sayfa SEO’nuzu göreceli olarak az bir çabayla önemli bir biçimde etkileyebilir. Net bir URL, arama motorlarının sayfanızı algılamasına yardımcı olabilir ve SERP’lerde sizin daha kullanıcı dostu bir görünüm elde etmenizi sağlar.

Bu maddede yer alan hususlar SEO’ya yeni başlayanlar için bile yapılması en kolay olanlardır.

Efektif bir URL aşağıdakileri içermelidir:

  • Anahtar kelimeleri kullanın: Yapabiliyorsanız birincil anahtar kelimeyi dahil etmeye çalışın.
  • Okunabilir olun: Ziyaretçileriniz URL’yi okudukları zaman, sayfanın ne ile ilgili olduğu hususu onlar için anlaşılır olmalıdır.
  • Kısa ve öz olun: Yaklaşık 60 karakterden oluşan kısa URL’ler tercih nedenidir. Bunun nedeni ise birçok arama motoru daha uzun URL’lere işlem yapamaz ve sonuç olarak size daha alt sıralarda yer verebilir.
  • Yüksek Site Otoritesine Sahip İnternet Adreslerinden Geri Bağlantılar (Backlinks) Oluşturun

    Sitenize yönelik backlink’ler veya dış bağlantılar sıralama için oldukça önemli bir faktördür. İtibarlı kaynaklardan sağlanan bağlantılar adres otoritenizi artırabilir ve SEO’nuzu zamanla geliştirebilir. Bağlantı inşası olarak tanımlanan bir prosesle bu backlink’leri elde edebilirsiniz.

    Ancak, hangi backlink kaynaklarını hedeflemeyi nasıl bileceksiniz? Basitçe; rakiplerinizin kimlerden backlink aldığını öğrenin.

    Yavaş Yüklenen Her Şeyi Kaldırın

    Sayfa yüklemesi yalnızca kullanıcı tecrübesini etkilemekle kalmaz aynı zamanda SEO’nuzu da etkiler. Sonuç olarak, bir sayfa çok yavaş yükleniyorsa, kullanıcıların sayfanızda gezinmeye devam etmesi olası değildir ve bu durum da sitenizden çıkış oranını artırır. Bir sayfanın yüklenme zamanı üç Hayati Ağ Esasından ve sıralama faktörlerinden biridir.

    Google PageSpeed Insights 100’ün en hızlı olduğu, 0’dan 100’e kadar masaüstü ve mobil sayfa hızınızı ölçen serbest bir SEO aracıdır.

    Sayfanız çok yavaş yükleniyorsa, yükleme hızınızı artırabilen sayfa unsurlarını araştırın. Örneğin, sayfanıza ekli gereksiz eklentiler varsa sayfa hızınızı artırmak için onları kaldırmaya çalışın.

    Bir İç ve Dış Bağlantılar Karışımını Kullanın

    İç ve dış bağlantıları etkin bir biçimde kullanmak taranabilirliği, kullanıcı tecrübesini ve güvenirliliği artırabilir. İdeal olarak, bu bağlantılar faydalı ve ilgili enformasyona yol açmalıdır.
    İç bağlantılar kullanıcıları sitenizdeki diğer sayfalara yönlendirir. Arama motoru tarayıcılarının içeriğinizi bulmalarına ve kullanıcıların sitenizde daha uzun kalmalarını teşvik eder. Örneğin, kullanıcıların bir konu hakkında sitenizden ayrılmadan daha fazla bilgi bulmalarına yardımcı olan ilgili blog gönderileri arasında link oluşturabilirsiniz.

    Dış linkler bir kullanıcıyı farklı bir internet adresine yönlendiren bağlantılardır. Bunları, yazmış olduğunuz konu ile ilgili kaliteli ve güvenilir internet adresleriyle bağlantı kurmak için kullanabilirsiniz. Düşük kaliteli içerik güvenirliğinizi olumsuz olarak etkileyebileceği için eklemeden önce dış linklerinizi iyi araştırmalısınız.

    Grafiklerinizi Optimize Edin

    Bir konunun temelini mükemmel bir biçimde ortaya koyan renkli bir grafik veya imaja karşı koymak zordur. Web siteniz için böyle imajlar oluşturursanız bunların optimize edildiklerinden emin olun. Bu konuda akılda tutulması gereken birkaç husus aşağıda yer almaktadır: 

  • Boyut ve Biçimlendirme: Ziyaretçileriniz için kullandığınız imaj boyutu ve dosya tipinin en iyisi olduğundan emin olun. Bir imaj çok büyükse, sayfanızın yüklenmesini yavaşlatabilir. Dosya tipi desteklenmez ise imaj yüklenmeyebilir.
  • Erişilebilirlik: Her imaj için her zaman tanımlayıcı bir metin oluşturun. Bu yalnızca sitenizin ziyaretçileriniz tarafından erişebilirliğini sağlamaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda daha çok destekleyici anahtar kelimenin entegre olmasına yönelik fırsatlar meydana getirir.
  • İçerik: Sayfanızda ilgili metinin yanına imajları yerleştirerek bunlar için içerik oluşturun. Mümkünse, en önemli imajınızı sayfanızın en üstüne yerleştirmeye çalışın.
  • Linkler: Tüm imajlarınız için tanımlayıcı isimler ve URL yapıları oluşturun. Bu yalnızca organik aramayı optimize etmelerine yardımcı olmaz aynı zamanda başkalarının sitenizdeki resimleri kendi sitelerinde paylaşmalarını kolaylaştırır ve potansiyel olarak size backlink sağlar.
  • Test: Mobil ve masaüstündeki sayfalarınızı test etmeyi asla unutmayın. Kullanıcılar Google imajlarında masaüstünden ziyade mobil olarak arama yapmaya meyillidirler. Bu nedenle, mobile yönelik olarak imajlarınızı optimize etmek ek faydalar sağlayabilir.
  • Düzenli Site Denetimleri Yapın

    Düzenli olarak web sitesi denetimleri yapmak web sitenizin hem fonksiyonel hem de kullanıcı dostu olarak kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bozulan linkler, sahipsiz kalmış sayfalar veya yavaş yükleme gibi kaçırabileceğiniz hususları telafi etmeniz için mükemmel bir yoldur. Böylece, herhangi bir önemli etki meydana getirmeden onları önceliklendirebilir ve sorunları giderebilirsiniz.

    Başlamak için:

  • Siteniz için yeni bir proje geliştirin.
  • Site kaynağını ve taranmasını istediğiniz sayfalarınızın sayısını belirleyin.
  • Tarayıcı ayarlarınızı, izin verilmeyen URL’leri veya URL parametrelerini içeren ek özellikleri belirtin.
  • Site denetiminizi çalıştırın veya planlayın.
  • Rakipleriniz Hakkında Çalışma Yapın

    Muhtemelen, siz ve en büyük rakipleriniz benzer içerik türleri oluşturuyor ve benzer bir kitleyi hedefliyorsunuz. Rakiplerinizin sitelerini analiz ederek, etkili içerik ortamları hakkında daha fazla bilgi edinebilir veya içeriğiniz için yeni fikirler üretebilirsiniz.

    SEO İle İlgili Öğrenmeye Devam Edin

    Her dijital pazarlamacı bir şeyin farkındadır: Google algoritması sürekli değişmektedir ve bu nedenle dijital manzara sürekli olarak gelişmektedir. Önde olmak ve kazanmaya devam etmek istiyorsanız kendinizi SEO ile ilgili geliştirmeniz oldukça önemlidir.

    Neyse ki bloglar, e-kitaplar, podcastler, videolar, internet seminerleri ve daha fazlasıyla parmaklarınızın ucunda tonlarca kaynak var.

    SEO PAKETLERİMİZ