SEO Anahtar Kelime Analizi Nedir?

Anahtar kelime analizi hangi anahtar kelimelerin bir SEO kampanyası için ideal olduğuna karar vermek için arama unsurlarını değerlendirme ve analiz etme sürecidir.

Anahtar kelime analizine yardımcı olmak için kullanılan faktörler aylık arama hacmi, SERP rekabet düzeyi ve dönüşüm potansiyelini içermektedir.

Başka bir ifadeyle, anahtar kelime analizi, mevcut SEO kampanyalarınız için en iyi anahtar kelimeleri belirlemenize yardım eder. Özellikle mevcut hedeflerinize uygun olan anahtar kelimeler.

Örneğin, organik çay satan bir e-ticaret sitesi işletiyorsunuz ve şu anda SEO ile ilgili ana hedefiniz, trafiği yeni blogunuza yönlendirmektir.

Ve potansiyel anahtar kelime listeniz aşağıdakilerini içermektedir:

  • Yeşil çayın faydaları
  • Tai çayı tarifi
  • Tai çayı kafein içerir mi?
  • Çam iğnesi çayı
  • Bu anahtar kelimeleri analiz etme, hangi anahtar kelimeleri ilk olarak hedeflemeniz gerektiğini belirlemede yardımcı olabilir.

    Bu durumda, “Tai çayı kafein içerir mi”, makul sayıda aylık olarak arandığı ve süper rekabetçi olmadığı için size en uygun olan anahtar kelime olabilir.

    Anahtar Kelime Analizi Neden Önemlidir?

    Çok sayıda potansiyel anahtar kelime bulma göreceli olarak kolaydır.

    Ancak, hangi anahtar kelimelerin sizin ve işiniz için uygun olduğunu nasıl bileceksiniz?

    İşte burada anahtar kelime analizi devreye girmektedir.

    Belirgin SEO hedefleriniz için ideal olan anahtar kelimeleri sistematik olarak tanımlamak için size yardımcı olacak bir süreçtir.

    Bildiğiniz gibi, doğru anahtar kelimeleri seçmek SEO çabalarınıza olumlu etki edebilir ve kapsamlı bir anahtar kelime analizi anahtar kelimeleri seçerken sizi aşağıdaki hususlarda temin eder:

  • Sıralama için anlamlı bir şansınız olur
  • Hedeflenen trafiği sitenize getirir
  • Yeterli miktarda aylık arama gerçekleşmesini sağlar
  • Pozitif bir yatırım getirisiyle sonuçlanır
  • SEO İçin Anahtar Kelimeler Nasıl Analiz Edilir?

    Şimdi işletmeniz için ideal olan SEO anahtar kelimelerini bulmak için uygulayabileceğiniz adımları atma zamanı.

    1. Adım: Anahtar Kelime Zorluğunu Tespit Edin

    İlk adımınız analiz ettiğiniz anahtar kelimelerin zorluğuna bakmaktır.

    Neden anahtar kelime zorluğuna bakılır?

    SEO için anahtar kelimeler seçmeye çalıştığınız düşünülünce verilen bir terim için gerçekten bir sıralama yapabilirsiniz.

    Diğer bir ifadeyle; anahtar kelimenin çok yüksek aramaya sahip olması ve bunun %100 alıcılar tarafından yapılması önemli değildir. Sıralama şansına sahip olmanız için anahtar kelime oldukça rekabetçiyse muhtemelen hedeflemeye değmez.

    2. Adım: Karlılığı Tahmin Edin

    Diğer adım, bu anahtar kelimeleri arayan kişilerin gelecekte geri dönüş sağlayıp sağlamayacağını anlamanın zamanıdır.

    Bir sıralamadan bekleyebileceğiniz gerçek yatırım getirisini tahmin etmek gerçekten zordur. Ancak, anahtar kelimenin öncüleri ve müşterileri siteye çekme potansiyeline sahip olup olmadığını tahmin edebilirsiniz.

    Örneğin, mobil uygulamalar geliştiren bir kuruluş işletiyorsunuz.

    “Uygulama geliştirme” gibi bir anahtar kelime ideal müşterinizin aradığı tam bir anahtar kelime türüdür.

    Bir anahtar kelimenin karlılığı hakkında emin değilseniz, anahtar kelimenin tıklama başına maliyetine (TBM) bakmak yardımcı olabilir.

    TBM, Google’a reklam verenlerin o terim için teklif vermeye ne kadar harcama yapacaklarını belirtir.

    TBM arttıkça, ziyaretçilerin daha çok dönüş yapacakları muhtemeldir. Ne de olsa reklam verenler bu anahtar kelimelere teklif vermeselerdi, dönüş yapmazlardı!

    Örneğin, “uygulama geliştirme süreci” gibi bir anahtar kelime seçin.

    “Uygulama geliştirme süreci”ni arayan biri şimdilik biriyle bu konuda iş bağlantısı yapmamaktadır. Fakat bu kişi muhtemelen müşterileri için mobil uygulamalar üreten bir kuruluşun ziyaretçi kitlesini hedeflemektedir.

    Bu nedenle, bu olasılığın ön planda bulunması işi anlamlı kılmaktadır. Bu şekilde, satın almaya hazır olduklarında, işletmeniz zihinlerinin en üstünde yer alacaktır.

    Bu bilgilendirici anahtar kelimeler çok yüksek TBM’e sahip olmayabilirler ve bunları arayan insanlar hemen şimdi dönüş sağlamayabilirler. Fakat bunları tüm SEO stratejinizde bulundurmak hala değerlidir.

    3. Adım: Arama Hacmini Gözlemleyin

    Aylık arama hacmi, bir grup anahtar kelimeyi analiz ederken akılda tutulması gereken diğer bir önemli faktördür.

    Söylemeye gerek yoktur ki, daha yüksek aylık arama hacmine sahip anahtar kelimeler (genellikle) en iyisidir, çünkü o anahtar kelime için sıralama yaptığınızda daha fazla arama = internet sitenize daha fazla potansiyel trafik anlamına gelir.

    Burada söz konusu olan husus, bazen insanlar aylık arama hacmine oldukça fazla odaklanma eğilimi gösterirler.

    Bu odaklanma yüksek hacimli terimlerin çok fazla trafiği internet sitesine getirebilmesiyle bağlantılıdır. Ancak alıcı trafiği olmak zorunda değil.

    Kısaca, arama hacmi anahtar kelime analizinizin parçası olmalıdır. Ancak, anahtar kelime zorluğu veya ticari içerik kadar önemli değildir.

    4. Adım: Trendi Not Edin

    Son olarak, bir anahtar kelimeye yönelik aramaların zamanla trend sahibi olmasını görmek mantıklı olabilir.

    Bu neden önemlidir?

    Anahtar kelimelerin çoğunun sıralaması önemli bir çaba gerektirir: Anahat içeriği, yazma, yayımlama, sayfada SEO, bağlantı yapımı ve daha fazlası gibi.

    Bu nedenle, o anahtar kelime için yapılan aramaların zaman içinde nasıl bir trend gösterdiğini bilmek önemlidir.

    Aksi halde, bir anahtar kelimeyi sıralamada üst seviyelere getirmek için yoğun bir çaba göstermeniz gerekebilir.

    Anahtar Kelime Analizine Yönelik Son Bir Söz

    Özet olarak, anahtar kelimeleri incelemek için dört anahtar faktör vardır:

  • Anahtar kelime zorluğu
  • Karlılık
  • Arama hacmi
  • Trend durumu
  • Bu dört faktörü aynı anda hesaba katacak bilimsel formül yoktur ve “bunu hedeflemek için mükemmel anahtar kelime olduğunu” bilmenizi sağlar.

    Çünkü bu dört faktör arasında devamlı bir denge vardır. Hangi faktörlerin senin için en önemli olduğunu belirlemek için zihinsel çaba gerekir.

    Örneğin, siteniz göreceli olarak yeniyse anahtar kelime zorluğunu oldukça önemli bir değişken yapmayı muhtemelen istersiniz. Ancak sitenizin oldukça fazla yetkisi varsa, anahtar kelime zorluğu kadar kaygı duymanız gerekmez. Böylece daha çok karlılığa odaklanabilirsiniz.

    Kısaca, anahtar kelime analizi çok önemlidir. Bununla birlikte, gerçek bir bilimden daha çok bir sanattır. Bu süreç, sizin gerçekten yazmanızı ve yayımlamanızı sona erdirecek kadar fazla zamanınızı almamalıdır.

    SEO PAKETLERİMİZ